Veckans mest udda händelse: Invigningen av IFNGO:s konferens i Kuala Lumpur och sjungandet av organisationens alldeles egna sång. Med titeln “I love you darling”. Komplett med rörelser som formade hjärtan med händerna och flaggor som viftades.

Är sedan snart två veckor på resande fot. Hanoi, Phnom Penh och Kuala Lumpur är avklarade. Nu mellanlandning i Bangkok för vidare transport till Chiang Mai och möte med IOGT-NTO-rörelsens partners i regionen.

Hanoi var möten med andra organisationer som jobbar med samma sak, och en workshop med media, forskare, studenter och parlamentariker om alkohol och förslaget till alkohollag som ligger – men som tycks ha fastnat.

Också i Phnom Penh mötte vi politiker tillsammans med myndigheter och representanter för civilsamhället. Temat samma som i Hanoi – en alkohollag är på gång även i Kambodja men precis som i Vietnam sitter den fast i systemet.

Alkoholindustrins armar är långa och ledande politiker är oroliga för intäkterna industrin skapar. Kostnadssidan är förstås galet mycket större, upp till vår sida att visa det framöver.

I Phnom Penh genomfördes också sjätte omgången av Mock Youth Parliament under mitt besök. Omkring 120 ungdomar – vars föräldrageneration gick igenom helvetet på jorden under Röda Khmererna på sjuttiotalet och de efterföljande oroligheterna som pågick ända in på nittiotalet – samlades för i en ungdomsriksdag. Ett sätt att lära, praktisera och utveckla demokratin.

Ämnet för ungdomsriksdagen var just förslaget till alkohollag. Det röstades till slut igenom, men det var knappt. En rad debattörer slogs hårt för att den skulle bli ännu tuffare.