Jag har ju alldeles glömt bort att berätta att jag numera bloggar på accentmagasin.se. Kolla in vetja!

Självklart ska det vara förbjudet för en hyresvärd att montera dolda kameror i hyresgästernas duschrum. Så är det tydligen inte idag och den nya lagen om olovlig fotografering kom till för att lösa bland annat det. Problemet är att man går mycket längre än så.

Vi börjar med själva paragrafen:
Brottsbalken kap 4, §6a: "Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år. Detsamma gäller den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka hans eller hennes personliga integritet som privatperson.

Till ansvar döms inte om gärningen med hänsyn till syftet och övriga omständigheter är försvarlig. Första stycket gäller inte den som fotograferar eller annars tar upp bild av någon som ett led i en myndighets verksamhet."

Den första meningen reglerar ett antal platser som är skyddade. Det ska till exempel bli förbjudet att stå ute på gatan och fotografera eller filma in i en bostad eller in i en skyddad del av trädgården. Detta är förstås inte alldeles orimligt, men gränsdragningarna blir svåra. Ska den som är intresserad av arkitektur få ta bilder på hus, även om en av de boende skymtar i ett fönster?

Enligt författningskommentarerna ska den typen av bilder dock vara okej. Så länge du inte har uppsåt att fotografera någon där inne och så länge fotograferingen sker "på avstånd". Vi vet ju alla att just uppsåtsfrågor är kristallklara och enkla att avgöra... och hur långt bort är "på avstånd"?

Den andra meningen breddar förbudet till att gälla överallt. Även på allmän plats ska det bli förbjudet att fotografera någon "påträngande, närgånget eller dolt". Så vad betyder det? Jag citerar författningskommentarerna igen:
"Med påträngande menas att fotograferingen är störande. Med närgånget avses att fotograferingen innebär en ingående skildring. Med dolt menas att fotograferingen sker på ett maskerat sätt."

Vad som är "störande" och "ingående" är vansinnigt svåra gränsdragningar. I författningskommentarerna påpekar man noga att grundregeln är att fotografering på allmän plats även i fortsättningen ska vara tillåten, men risken är uppenbar att den som går omkring med en kamera och tar bilder på gator och torg kommer att ifrågasättas i framtiden.

Näst sista stycket i paragrafen reglerar undantag. Det här är kanske det mest problematiska. I författningskommentarerna kan man till exempel läsa följande:
"Ett exempel på en gärning som kan anses försvarlig är när en journalist eller yrkesfotograf fotograferar i syfte att i media kunna visa att en offentlig person i en bostad begår en mycket klandervärd handling."

Tanken är förstås att man inte ska hindra medias arbete och därmed inskränka yttrandefriheten. Men då missar man något fundamentalt: Det är inte bara yrkesmedia som bär yttrandefriheten, och det är i praktiken omöjligt att säga vem som är "journalist" eller "yrkesfotograf".

Journalist är inte en skyddad titel - vem som helst kan sätta det på sitt visitkort. Jag utgår från att man inte drar gränsen vid dem som har presskort från Journalistförbundet. Så vem är journalist? Ska en bloggare få avslöja klandervärda handlingar eller missförhållanden på detta sätt? (Jardenberg har också varit inne på detta.)

Till syvende og sidst avgörs detta i rättstillämpningen förstås. Risken är uppenbar att man drar gränsen vid journalister som arbetar vid medier med utgivningsbevis. Bloggare blir med andra ord knappast undantagna. Risken är uppenbar att även frilansjournalisten/fotografen som arbetar på spekulation hamnar på fel sida gränsen.

Läs hela lagförslaget här (PDF). Läs också invändningarna från TU:s jurist Per Hultengård: "Det finns en gråzon, där fotografen, under någon tiondels sekund kanske, ska avgöra om fotograferandet är tillåtet eller ej, om det är försvarligt eller ej." Omöjligt förstås.

Uppdatering: Se också kritiken från Scanpix. Sakliga och mycket giltiga invändningar om du frågar mig.

Som många andra brukar jag dyka förbi Reddit någon gång om dagen. Alltid hittar man något kul. Eller oväntat. Eller upprörande. Påfallande ofta plockas grejorna härifrån upp till de där små kuriosaartiklarna som kvällstidningarna gillar.

Idag hittar man bland annat ett tips om ett test som går ut på att man ska namnge så många som möjligt av världens länder på fem minuter. Själva testet gick sådär - det är inte alldeles enkelt att göra det på engelska - men den riktiga underhållningen hittar man bland kommentarerna:

fjaradvax 20 poäng 3 timmar ago[-]
Yemen, it's not easy!

kryoptor 17 poäng 2 timmar ago[-]
Oman, I know

fjaradvax 21 poäng 2 timmar ago[-]
Iran into difficulties after the first forty or so.

Dawbs89 16 poäng 2 timmar ago[-]
Iraq'd my brain for five whole minutes.

radohead 16 poäng 1 timme ago[-]
I'm Ghana try this again.

optional22 12 poäng 1 timme ago[-]
Kenya feel the pressure?

funpolice 23 poäng 56 minuter ago[-]
Niger please, it was easy.

prozachary 9 poäng 42 minuter ago[-]
Not fair. Egypt me out of Yugoslavia.

daeatenone 9 poäng 36 minuter ago[-]
I dont think I Congo any faster than I did... mahn

deadapostle 6 poäng 29 minuter ago[-]
Don't feel bad. Jamaica better test taker than I do.

prozachary 4 poäng 33 minuter ago[-]
Naming countries is fine, but how many have you actually Benin?

bojancho 1 poäng 24 minuter ago[-]
Yugoslavia no longer exists. I thought Guinea that.

5thEye 3 poäng 55 minuter ago[-]
Yeah, you really have Togo fast with this test.

cunnilinguslover 11 poäng 1 timme ago[-]
Sorry, didn't mean to Russia.

Det är dags att rensa skåpen. Jag är sjukt dålig på att sälja saker jag inte använder så mycket längre, men nu är det dags. Jag säljer också en del prylar jag använt i min frilansverksamhet. Klicka på bilderna för större versioner.

Hör av dig till pierre.andersson@me.com om du är intresserad av något.

Uppdatering: Har tagit bort en del grejor som blivit sålda. Kommer att lägga ut lite fler prylar inom kort.

Sigma DG 12-24/4.5-5.6

_MG_6057.jpg

Extrem vidvinkelzoom med Canonfattning. Perfekt för en kamera med lite mindre sensor. Om du har en brännviddsförlängning på 1,6 blir det brännvidden 20-38 mm i praktiken. Objektivet är i bra skick, lite skavt på kanten av motljusskyddet bara. Nypris omkring 6 000 kronor (inköpt i Hong Kong för några år sedan). Nu 3 500 kr.


Canon EOS 1Ds
_MG_6084.jpg _MG_6088.jpg

Byggd som en stridsvagn. En riktig proffskamera med fullformatssensor som trots några år på nacken är riktigt skön att plåta med. Innan jag ägde kameran fanns den hos en skolfotograf och har extra stödlinjer i sökaren sedan dess (det är inget som stör). Välskött. Säljs med momskvitto. Du får den för 6000 kr.


Canon HV 20

_MG_6116.jpg _MG_6121.jpg

Väldigt prisvärd HDV-kamera från Canon. Har använt den för dokumentärfilmande med gott resultat. Skickar också med en vidvinkeladapter (WD-H43) och två högkapacitetsbatterier (Canon original 1400 mAh). Nypris totalt 12600 kr. Säljes med momskvitto. Nu: 8000 kr.


Beachtek DXA-2S
_MG_6126.jpg _MG_6128.jpg

Ger professionell ljudkontroll även för enklare DV-kameror (som den ovan). Dosan fäster man under kameran och får då såväl två XLR-ingångar och rattar för inställning av ljudnivåerna från båda kanalerna. Från dosan går en vanligt 3,5 mm-kontakt in i kameran. Klockren lösning! Mer info. Säljs med momskvitto. Pris: 2900 kr.


Sony Playstation Portable
_MG_6255.jpg

Bärbar spelmaskin! Inköpt i USA men spel inköpta i Sverige fungerar utmärkt. Tre spel (Colin Mcrae, Fifa 06 och Winning Eleven 6) följer med. Pris 950 kr.


Mer prylar kommer när jag hinner lägga upp dem. Bland annat en gammal Powermac G4 med 17-tumsskärm från Samsung och lite blandade klättergrejor.

_MG_5864.jpg

Greta är ledsen. Jag försöker säga att det kan vara kul att spela mot Degerfors också men hon håller inte med.

Mina erfarenheter av säkerhetspersonalen på Heathrows terminal fem är inte direkt goda. Den senaste gången jag hade oturen att behöva passera där var jag mycket nära att skälla ut en av vakterna när han rakt ut trakasserade ett äldre par. Det var nog tur att jag inte gjorde det.

Läs Tom Gates berättelse om hur han nekades inträde i Storbritannien utan anledning. Säkerhetshetsen har blivit ett större hot mot vår frihet än terrorismen.

Alltså, om du inte börjat använda Twitter än är det nog dags nu. Om så bara för att följa Niklas Orrenius direktrapportering från Sverigedemokraternas landsmöte i helgen.

Det här är självlysande journalistik, 140 tecken i taget. Mycket fascinerande och mycket talande. Han hinner inte bara referera det som sägs i talarstolen och under avbrotten för kaffe, han serverar också fakta, fördjupning och analys.

Niklas Orrenius är journalist på Sydsvenskan. Att han är duktig visste jag redan men det här är... lysande. Som sagt: Kolla in Niklas twitterflöde.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

vivian.jpg

Du måste kolla det här. Vid en auktion nyligen i Chicago upptäcktes över 40 000 negativ från en hittills tämligen okänd gatufotograf vid namn Vivian Maier. Hon var verksam från femtiotalet in på sjuttiotalet och bilderna är fantastiskt fina.

Vivian Maier - Her Discovered Work

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Oktober

TrackBacks (0) Kommentarer (0)

Tiden går mina vänner. Alldeles nyss var det sensommar och BB och nu är det mitt i hösten och nästan vinter. Märkligt.

***

Greta mår bra. Vi vet just inte något mer än när vi kom hem för åtta veckor sedan men förväntar oss en kallelse till Huddinge snart för återbesök. Men det är inget vi går och tänker på. Vi har fullt upp med att ta hand om världens bästa Greta.

Häromdagen fyllde hon två månader och tiden har förstås gått vansinnigt fort. Samtidigt känns det som om hon alltid funnits hos oss, det går nästan inte att tänka sig hur livet var innan.

***

Jobbet då. Har fullt upp på Accent med planering inför nästa år. En reporter ska anställas och en lösning för layouten måste fixas. Och så budgeten. Mellan alla möten som krävs för att väva ihop det där försöker jag skriva lite också.

Har ett större frilansuppdrag kvar. Det borde ha varit klart men sommaren blev inte riktigt som det var tänkt och sedan blev det full fart på Accent. Det känns lite vemodigt att lägga frilansandet på is men jag räknar med att återuppta det om några år.

Samtidigt ser jag verkligen fram emot att ta hand om Accent efter nyår. Jag tror att den nya redaktionen kommer att bli grym!

***

Chefskurs i veckan. Vad lär man sig egentligen på en sådan?

***

Hemma

TrackBacks (0) Kommentarer (4)

En vecka efter att vi kom till förlossningen, nästan på klockslaget, får vi lämna Huddinge och K78, neonatalavdelningen. Det känns bra. Nu kan vi börja hitta våra egna rutiner och livet blir onekligen lite mer avslappnat hemma. Dessutom hann vi hem precis till avspark i bajenmatchen.

***

De här extra dagarna på Huddinge har fört med sig positiva saker. En av dem är att vi har haft kontakt dygnet runt med superproffsig och erfaren personal - vi har samlat på oss mycket tips och råd som skulle ha tagit lång tid att få annars.

***

När personalen på K78 möter en ny förälder säger de alltid ett "grattis". Alltid. Och det funkar! Med ett för tidigt fött barn eller som i vårt fall misstänkt sjukdom är det lätt att oroskänslorna tar över. Ett enkelt grattis får en att se det positiva i sammanhanget - vi har ju fått ett barn! Banalt kanske, och visst ser man igenom det efter ett tag, men ändå: Det hjälper.

***

Över hundra personer jobbar på K78, personalstyrkan är lika stor dygnet runt. Jag satt på akutsal fyra i två dygn med Greta och såg hur de jobbar med barnen i kuvöserna och med föräldrarna och när jag tänker på det så kommer nästan tårarna igen. Hjältar är vad de är, inget mindre.

***

Jag ser fram emot första promenaden med Greta i barnvagnen.

Kommentarer